more from
Bankrobber
We've updated our Terms of Use. You can review the changes here.

Sota, cavall i rei

by Fetus

/
  • Sota, cavall i rei (vinil)
    Record/Vinyl + Digital Album

    Includes unlimited streaming of Sota, cavall i rei via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.

    Sold Out

1.
Quan per mi sigui la terra i jo sigui per tothom i ens anomenem "nosaltres" i no ens quadri cap més nom: Jo cantaré cançons per tot arreu. Jo cantaré cançons pel meu poble i jo diré: És ara, amics, és ara. Com més endavant camines més s'eixampla l'horitzó, quan entre els homes no hi hagi cap esclau ni cap senyor: Jo cantaré cançons de llibertat, jo cantaré cançons pel meu poble i jo us diré: És ara, amics, és ara. Quan fusells siguin arades, no se sembrarà la mort, quan la sang no pagui enveges i el poder no el doni l'or: Jo cantaré cançons, cançons de pau, jo cantaré cançons pel meu poble i jo diré: És ara, amics, és ara. Si les veles són plegades la nau no solca la mar, si tenim les mans creuades el bon temps mai no vindrà. Per 'xò jo vull cantar, jo vull cridar, jo vull cantar esperança pel meu poble i jo us vull dir: És ara, amics, és ara.
2.
Sé que venen pels camins i que canten primavera. Són els homes d'un país i és el vent de les carenes. Mira si n'alcen de pols, deixen enrere les penes. Sé que venen pels camins i que canten primavera. Venen d'una mar de plors, dels bardissars de la guerra, de l'arena de la fam, de la grisor de la cendra. Sé que venen pels camins i que canten primavera. No són raïm de vi dolç, no són gra d'espiga tendra, han madurat al celler i a la tina de les penes. Sé que venen pels camins i que canten primavera. Porten flor d'ametller als ulls i a les mans roses vermelles, ells vivien espremuts i ells són ara els qui veremen.
3.
No vagis a la mar a encomanar les penes, no vagis a la mar les aigües en van plenes. Vora, vora del port hi ha una vella taverna, vora, vora del port un bar de mala mort. Una bota de rom i una altra d'aiguardent, una bota de rom i molta olor de gent. No siguis sol a beure ni sol a rumiar, no siguis sol a beure que el vi et condemnarà. El primer brindis va per companys i companyes, el segon anirà pels qui els han crescut banyes. I el got de comiat el cantarem tots junts, el got de comiat, un rèquiem pels difunts.
4.
És la història d'un viatge, el seu viatge darrer, el d'un maqui llegendari: el d'en Quico Sabaté. Darrers dies de desembre, mil nou-cents cinquanta nou, travessaven la frontera eren cinc homes i prou. Si en venien de Costoja van passat pel lloc normal, la taverna de la Muga que és un bon pas natural. I Sant Julià de Ribelles i després Sant Bernabeu, vorejant el Bassegoda, Lliurona i coll de la Creu. La baga del Ginebret i Mare de Déu del Mont; la neu que dalt hi havia, quan són a Falgars ja es fon. A Falgars parada i fonda, no s'ho poden pas negar, que, si de nits es camina, de dia cal reposar. No tot són flors i violes, que comença l'embolic: van encendre una foguera i això fou un greu oblic. Un carter rural passava, cuit a l'ombra i força hostil, mig fent l'orni corre al poble i avisa els guàrdies civils. Quan arriba la parella ve la sorpresa i l'enuig, quan parlen les escopetes, un cau ferit i l'altre fuig. Però els maquis també han rebut, perquè en Quico Sabaté té una ferida a la cama, més dolenta no pot ser. I marxant a corre-cuita van de dret a Esponellà on, burlant la vigilància, ja travessen el Fluvià. I després deixen Banyoles i Palol de Revardit, fins que arriben a la Mota emparant-se en la nit. Van de dret al mas Clarà, conegut anteriorment; tot i que ara hi viu gent nova, també els don acolliment. Quan els vells de la masia a l'hostal van 'nar a comprar més menjar del que solien, amb això es van delatar. Els civils volten la casa, i dos assalts en varen fer, morint tota la quadrilla menys en Quico Sabaté. Que s'escapa arrossegant-se just en el darrer moment, tot dient-los en veu baixa: "No tireu; sóc el tinent". Passa el Ter, passa Girona; com va fer-ho? no s'entén; amb la cama mal ferida, però a Fornells assalta un tren. Obligant-lo, a punta d'arma, a no aturar-se, sempre avall; si al Montseny pot acostar-se serà un bon amagatall. A l'entrar de Sant Celoni salta en marxa i deixa el tren; l'esperen les escopetes dels civils i els sometent. Cinc de gener del seixanta, al matí a dos quarts de nou, entre trets i corredisses cau en terra i ja no es mou. Carrer Major i Santa Tecla, cruïlla del guerriller, a la mà la metralleta, jeu, mort, Quico Sabaté.
5.
Lu comte de Mataplana ne tenia dos cavalls: l'un era blanc com la gebre, l'altre fosc com lo pecat. Malhaja lo cavall negre, benhaja lo cavall blanc. Un matí de la hivernada lo negre feia ensellar; la comtessa ja li'n deia: -Per què no enselles lo blanc? -Perquè fuig dels camins aspres i a mi em plauen més que els plans.- La comtessa ja hi tornava: -Mon marit, no ho fesses pas; L'Àngel prou lo guiaria, més ell no es deixa guiar, lo guiaria a l'església i ell a la vila fa cap, Malhaja lo cavall negre, benhaja lo cavall blanc. Quan sortia de la vila semblava un esperitat: corria lo cavall negre, corria com si volàs, tantost per les altes cimes com pel fons del xaragall. Los gombernesos se senyen quan lo veuen desbocat. d'un llampec entre les ales s'ubira lo comte Arnau, d'on surt entre rius de flames lo renill del seu cavall. Malhaja lo cavall negre, benhaja lo cavall blanc.
6.
Sota, cavall i rei, el dimoni juga a cartes. Sota, cavall i rei, si vas sol et fa la llei La bescambrilla és un joc astut, si no vigiles ja t'han fotut, abans cal veure trumfos què són: cada partida canvia el món. Si mana espases o bé garrots, són forces viues, vés-hi si pots. Si va de copes, els vins millors, malfarts que manen i vividors. Si toca els oros no hi prenguis mal que ara té els trumfos el capital. As, tres, figures: rei i cavall i de la sota no et fiïs mai. Timba parada ens toca jugar: t'han dat tres cartes, les tens en mà. Va, llença'n una, prova la sort, si te'n refies ja et donc per mort. Au, roba i tira, enreda algú, fent perdre els altres, guanyaràs tu. Cavall fot sota, rei fot cavall, el tres els guanya, l'as no perd mai. Més avall trobes els sense sou, les que no lliguen: el vuit i el nou. Així és la vida, però a mi no em fots, o estripem cartes o guanyem tots.
7.
Enaixí comença el llibre de Fèlix anant pel món, amb el farcell a l'esquena i l'anhel qui sap a on. Fèlix es lleva a trenc d'alba quan l'estel del dia es fon i comença el romiatge de llegir el llibre del món. Camina i caminaria, camina i caminarà, cap allà on el sol hi va tot el bé del món hi ha. Creua rius i torrenteres, va per pobles i ciutats i pertot les meravelles copsa amb ulls meravellats. –Ço que no comprenc demano reconto tot el que sé perquè tanta gent com trobi se'n meravelli també. Camino i caminaria, camino i caminaré, que d'allà d'on el sol en ve tot el bé del món hi é. Fèlix camina i camina fins als més llunyans confins i arriba a una verda prada d'amaril·lis i jacints regada amb corriols d'aigua, orejada per set vents: i en assemblea les bèsties, que volen elegir rei. M'aturo i m'aturaria, m'aturo i m'aturaré, per aprendre de les bèsties el que els homes solen fer.
8.
La lluna m'indicava el dissabte a la nit, que hi ha carrers molt foscos al barri allà on jo visc. Amors de tàpies baixes, de llavis molt humits, sou tou coixí pels pobres el dissabte a la nit. Ella sap colgar penes, sap acceptar neguits, sap ser una mar oberta, sap fer oblidar destins. La lluna m'indicava que al barri allà on jo visc, a més dolors callades més número de fills.
9.
Potser quan sigui l'hora no ens podrem moure perquè no haurem encara acabat de pagar el pis. Potser quan sigui l'hora haurem de dir que no perquè tindrem molts nens en edat d'anar a l'escola. Qui sap si quan sentim el crit haurem just acabat de comprar un cotxe nou i lluent i no voldrem deixar-lo. Potser quan sigui l'hora serà el moment que planejàvem un negoci interessant que no voldrem pas perdre. Potser quan sigui l'hora estarem enlluernats per un amor un amor dels que no deixen dels que no deixen marxar. Qui sap si quan sentim el crit ens haurem acostumat a viure sols i no voldrem recordar que som molts que som tants. Potser ja és ara l'hora i estem plens de cadenes que ens hem anat teixint poc a poc però ara ens lliguen. Potser el crit ja es pot sentir potser ja el senten els qui escolten Però nosaltres ens hem anat tornant sords poc a poc.
10.
Cavallers de taula rodona, tastarem si aquest vi és bo. Tastarem, sí, sí, sí! Tastarem, no, no, no! tastarem si aquest vi és bo! Si és bo, si és agradable, jo en beuré fins a rebentar. Jo en beuré sí, sí, sí! Jo en beuré no, no, no! jo en beuré fins a rebentar! Quan jo mori vull que m'enterrin al celler on hi ha el bon vi. Al celler, sí, sí, sí! Al celler, no, no, no! al celler on hi ha el bon vi! I amb els peus darrera la porta i amb el cap sota el rajolí… I amb el cap, sí, sí, sí! I amb el cap, no, no, no! i amb el cap sota el rajolí! I amb un cartell escrit que hi digui: "Aquí jau el rei dels torrats". Aquí jau, sí, sí, sí! Aquí jau, no, no, no! "Aquí jau el rei dels torrats"!

credits

released February 19, 2021

"Sota, cavall i rei" ha estat enregistrat entre Cardamomo Studios de la Bisbal d’Empordà i l’estudi d’en Joan Colomo del Montnegre, entre el juliol i l’agost del 2020. Un àlbum produït i mesclat per en Joan Colomo, enregistrat per en Jordi Bosch i en Joan Colomo i masteritzat per en Víctor García a Ultramarinos Costa Brava.

L’àlbum reinterpreta un farcell de cançons i romanços del mestre Jaume Arnella en clau punk de garatge. La compilació vol forjar un aplec dedicat al mateix Arnella, passant revista a una selecció de peces del cançoner de l'últim romancer en actiu dels Països Catalans i convertint el que podia haver sigut un sentit i nostàlgic homenatge en un frenètic cant a la vida.

Fetus són Adrià Cortadellas, Telm Terradas i Adrià Jiménez. A Sota, cavall i rei també hi col·labora en Guille Caballero als teclats; en Jordi Anticó a la guitarra i a la cigar box; en Guille Caballero i en Joan Colomo als càntics; en Genís Bou als saxofons; la Marina Feliu a la trompeta; en Jordi Terradas al clarinet; i la Gemma Pagès a les flautes irlandeses. I en Roger Peláez, novament, a la portada del disc, inspirada en l’àlbum "Cançons de vi i de taverna" d’en Jaume Arnella.

Gràcies a en Jaume Arnella, a en Joan Colomo, a en Guille Caballero, a en Jordi Anticó, a en Roger Peláez, a l’Aleix Bou, a en Genís Bou, a la Marina Feliu, a la Gemma Pagès, a en Jordi Terradas, a en Biel Terradas, a en Lluís Català, a l’Anna Serrahima, a l’Abril Martí, a en Jordi Bosch, a en Carles Belda i a Bankrobber.

No siguis sol a beure, ni sol a rumiar, no siguis sol a beure, que el vi et condemnarà!

license

all rights reserved

tags

about

Fetus Barcelona, Spain

Després de debutar amb "L'epicentre del fangar" (2017) i "Terra cuita" (2019), el grup empordanès empren un nou assalt amb "Sota, cavall i rei" (2021) on aposten per accelerar i distorsionar el cançoner de l'últim joglar català, Jaume Arnella. Fetus son Adrià Cortadellas (veu i guitarra), Telm Terradas (baix) i Adrià Jiménez (bateria) ... more

shows

contact / help

Contact Fetus

Streaming and
Download help

Redeem code

Report this album or account

If you like Fetus, you may also like: